ОБЩЕСТВО / MAATSCHAPPIJ
     

КОМЕНТАРИ
COMMENTAREN

ИНТЕРВЮТА
INTERVIEWS

ОБЩЕСТВО
MAATSCHAPPIJ

ИСТОРИЯ
GESCHIEDENIS

КУЛТУРА
CULTUUR

ПЪТЕПИСИ
REISVERHALEN

СМЕХУРКО
HUMOR


 

Даниела Горчева: човешкият живот и здравето на хората не са приоритет за политиците на България

Интервю на Косара Белниколова за Дебати.бг, 12.08.2021

 

– Оказа се, че сме последни по ваксинация в Европа и първи по смъртност. На какво се дължи тази черна статистика според теб?

– На хаотично и на престъпно безотговорно управление по време на световна пандемия. Подчертавам, че става дума за престъпна безотговорност. И то след като ни беше спестена първата вълна, благодарение на строгите и много навременни мерки на Националния оперативен щаб начело с проф. Мутафчийски у нас – веднага след като се видя какво става в Италия, Испания, Нидерландия, Франция, които са гъсто населени държави и с огромен туристически и бизнес поток и които бяха ударени първи от донесения от Китай вирус.
При първата вълна у нас имаше бърза и адекватна организация, поради което ние се отървахме само с 200 жертви.

За жалост, поговорката, че обичаме да се давим в края на Дунава, се оказа вярна и щабът начело с проф. Мутафчийски бе демонизиран, а български журналисти безкритично канеха жадни за медийно внимание психопати да твърдят небивалици, че това било „грипче“, което щяло да изчезне през юни и да разпръскват дезинформация по време на световна пандемия. Което е престъпление, разбира се.

– И резултатите не закъсняха?

– И резултатите не закъсняха, да! България успя да заеме печалното първо място по увеличена смъртност на глава от населението не в Европа, а в света! Не Индия, не Бразилия, а България е първенец по жертви на глава от населението, откакто е започнала пандемията.

– Защо се получи така у нас?

– Защото се оказа, че за разлика от много други прилични държави, човешкият живот и здравето на хората у нас не са приоритет за политиците на България.

Само няколко конкретни данни. Да погледнем данните за седмица номер 47 от началото на година. Това е седмицата от 16 до 22 ноември.

За 2016, 2017, 2018 и 2019 година починалите в България в тази седмица се движат между 2 хиляди и 2 500 души.

Тоест, средната смъртност е 2 200 души на седмица. За 2020 година за същата тази седмица починалите са 4 800!

Тоест, почти пет хиляди души са предали Богу дух в България само в рамките на една-единствена седмица и това е двойно повече от нормалното в сравнение с предходните четири години!

Същите са данните и за 48а седмица, за 49а седмица (края на ноември и началото на декември), подобно увеличение се наблюдава и през пролетта на 2021 – рязък , почти двоен скок на смъртността.

Вероятно на някои хора 2-3 хиляди починали в повече само в рамките на една седмица, им се вижда „нормално“, не знам. Но това е все едно в рамките на една седмица да паднат и да се разбият десет самолета с български пътници и никой да не оцелее. Не един самолет, а десет самолета с живи хора, превърнали се в трупове само в рамките на една седмица! И така … няколко седмици подред.

– Какво беше направено в Холандия по време на пандемията в сравнение с България?

– Да започнем пак с малко данни. Нидерландия е държава с три пъти по-малка територия от България, но с три пъти повече население. С други думи, България е рядко населена страна за разлика от Нидерландия, която не само че е най-гъсто населената европейска страна, но и е с несравним туристически и бизнес поток спрямо България.

През август 2019 година, например, само през амстердамското летище Схипхол са преминали почти 7 милиона пътници. Това е само за един месец. За сравнение за същия месец през софийското летище са преминали 670 хиляди пътници.

Ето защо първата ковид вълна удари много тежко гъсто населените европейски държави с интензивен туристически и бизнес поток. В България по това време имаше и грипна ваканция, което забави пандемията, както и взетите мерки от страна на щаба начело с проф. Мутафчийски.

И към 29 май 2020 година в Нидерландия жертвите на коронавируса бяха 5 922. В България към тази дата те са едва 134. Или ако в Нидерландия загинаха 34 души на 100 хиляди души, у нас загинаха едва двама на 100 хиляди души. Това, повтарям отново, се дължеше единствено на строгите мерки у нас в първата вълна на пандемията, когато се видя какво става в Италия.

В Нидерландия след първоначалната изненада въведоха строг локдаун, а правителството подпомогна със солидни помощи пострадалите от затварянето бизнеси: хотелите, ресторантите, кафенетата, дискотеките, нощните клубове, фризьорските и козметичните салони, фитнес-залите, спа – центровете, авиокомпаниите и т.н., и т.н. Защото имаха бели пари за черни дни, както се казва. А имаха, защото нидерландските политици не крадат, не тъпчат нощните си шкафчета с кюлчета злато и милиони банкноти в евро. У нас така и не му увря главата на българския избирател, че като гласува за непочтени, корумпирани, крадливи и лъжливи политици, ще живее в мизерия. И ще умира в мизерия.

При втората вълна през есента на миналата година, когато още нямаше ваксини, в Нидерландия моментално затвориха всичко. Ресторантите, кафенетата, клубовете хлопнаха кепенци още от октомври, а от началото на декември (доста преди Коледа) бяха затворени чак до май месец и заведения, и магазини, и фризьорски салони. Защото няма икономика с мъртъвци. Мъртвите нито произвеждат, нито консумират. Няма нищо по-важно от човешкия живот и от здравето на хората.

И ето че нидерландската икономика се възстанови бързо, защото ако едни бизнеси трябваше да бъдат подпомагани с държавни субсидии, други бизнеси процъфтяваха, защото хората не пътуваха, но започнаха ремонтни и строителни работи, така че всички предприятия за реновации на бани, кухни, къщи, градини, както и куриерски и пощенски услуги процъфтяваха и пълнеха хазната с данъците си. А от тези данъци държавата подпомагаше закъсалите заради локдауна фирми. Проста работа, но се иска разум и почтеност, не тарикатлък и простащина.

А какво стана у нас?

Вместо да се поучим от злощастния чужд опит, ние решихме, че нас чесънът и ракийката ни пазят, разпасахме се, а резултатите не закъсняха. Да погледнем сега данните, които са трагични.

В три пъти по-многобройната като население Нидерландия общият брой на жертвите е по-малък от този в България! В Нидерландия са общо 17 887, а у нас - 18 306. Това е по данни от 12 август, но не искам да мисля какво ще е през ноември и декември с този нисък процент ваксинирани.

– Моля, дай статистика за Холандия - ваксинирани на глава от населението?

– До 8 август в Нидерландия бяха ваксинирани 91% от възрастните над 76 годишна възраст. От хората над 51 годишна възраст вече 85% са напълно ваксинирани! За групата от по-младите – тези между 18 и 50 годишна възраст процентът напълно ваксинирани вече е 71 %. За децата от 12 годишна до 18 годишна възраст около 47 % са получили първа игла.
В целия свят напълно ваксинирани са 16 % от населението, защото в Третия свят няма ваксини. В България напълно ваксинирани са едва 15 %.

До момента в Нидерландия са поставени общо 22 милиона ваксини (общо първа и втора игла). У нас едва 2 милиона. А ваксинацията у нас започна ПРЕДИ тази в Нидерландия.
Ще се мре яко, но явно ще е заслужено. Жалко.

– Какво може да споделиш за ваксинирането и новия вирус от твоя личен опит?

– За разлика от България, в Нидерландия трябваше да чакаме търпеливо да ни дойде редът за ваксиниране според годината на раждане, защото възрастните и болните хора бяха ваксинирани с приоритет. Освен това там не можехме да избираме с каква ваксина. И така, аз бях ваксинирана с втората игла едва на 2 юли, а на моя 24 годишен син втората доза му я сложиха завчера- на 10 август. И двамата сме с Pfizer, а съпругът ми – с АстраЗенека. Те почти нямаха странични реакции, освен леката умора на сина ми след втората игла. При мен и двата пъти имаше в продължение на няколко часа леки мускулни болки и силна умора, та си отспах в деня след ваксинацията. Това е добре, показва, че ваксината работи, че организмът реагира.

– Кои са добрите практики в държавната политика/организацията/ отношението на хората/разяснителната кампания?

– Всичко това заедно. И добрата разяснителна кампания, и добрата организация и мисълта за пострадалите от локдауна. В Нидерландия обаче и учените, и експертите, и политиците, и медиите си свършиха перфектно работата за разлика от българските, които объркаха хората с дезинформациите и пренебрегването на фактите. Но сега берем плодовете на жалката полуобразованост в България. Мъчно ми е да го призная, но ние се оказахме ужасно изостанало и невежо общество.

– Каква е твоята прогноза за близко бъдеще при сблъсък с нова вълна - моля за сравнение в Холандия и у нас.

– Нещата са видими. В момента въпреки многото заразени, в Нидерландия има много по-малко пациенти в болниците, отколкото в България. И това е така, защото хората над 60 години в Нидерландия са напълно ваксинирани. От хоспитализираните в Нидерландия над 86 % са неваксинирани или с незавършен пълен курс на ваксинация. Останалите са хора ваксинирани, но с компрометиран имунитет поради автоимунни заболявания и други, заради което не са успели да изградят достатъчно антитела след ваксинацията. У нас с този нисък процент ваксинирани и при много по-високата заразност на Делта варианта, през октомври и ноември болниците ще са като във филм на ужасите. И не само неваксинираните ковид-пациенти ще измират, но и много невинни хора, които поради препълнените от ковид-пациенти интензивни отделения, няма да могат да получат навреме нужната им спешна помощ.

– И последно - трябва ли ваксинираните да получат чувствително повече права и не е ли това отнемане на свободата, каквито мнения има?

- По време на пандемия всеки, който поради безотговорно поведение и/или агресивно невежество застрашава живота и здравето на други хора, трябва да бъде санкциониран. Никъде няма право да убиваш други хора. А претоварването на здравната система ковид пациенти на нежелаещи да се ваксинират, отново ще доведе до убиването на раково болни пациенти, на пациенти с инфаркти и инсулти, защото те няма да имат достъп до животоспасяваща апаратура, до кислородни апарати и до лекарска помощ, дори до линейки.

В Нидерландия лекарите неколкократно апелираха да се спазват мерките, защото когато прелеят интензивните отделения, им се налага да отлагат операции, а това забавяне може да струва живота на пациента. Един лекар даде пример с два пъти отложена операция на млад баща с рак, защото няма място в интензивните отделения. Ами човек ако е безразсъден относно собственото си здраве – ОК, но не може да си играе на руска рулетка с живота на другите. Ето защо трябва да има строги санкции, особено за разпространяване на дезинформация относно ваксините.

 

 

           
списание Диалог