КОМЕНТАР / COMMENTAREN
     

КОМЕНТАРИ
COMMENTAREN

ИНТЕРВЮТА
INTERVIEWS

ОБЩЕСТВО
MAATSCHAPPIJ

ИСТОРИЯ
GESCHIEDENIS

КУЛТУРА
CULTUUR

ПЪТЕПИСИ
REISVERHALEN

СМЕХУРКО
HUMOR


 

Да си отгледаш рубладжийски псевдонационализъм

Борислав Скочев

 

С действията си вчера Македония, освен че брутално погази правата на български граждани, предизвикателно наруши задълженията си по Договора за добросъседство от 2017 г. за "съвместни чествания на общи исторически събития и личности". А изпълнението на този договор е едно от условията на преговорната рамка за присъединяването на Македония към ЕС. То е също така условие в решението на българското Народно събрание от 24 юни 2022 г. за започване на преговорите с Македония.

Така Македония наруши условията за преговорите по своето еврочленство.

Сега да видим каква ще е реакцията на България (най-вероятно никаква, решението на Народното събрание вече беше нарушавано няколко пъти в различните си части), на ЕС и на Франция, която ни изнуди да допуснем преговорите с Македония.

Липсата на такава реакция ще налее още вода в мелницата на псевдонационалистите и евроскептиците. Паметта за борбите и жертвите за свободата на Македония, поклоненията на паметни за България места и герои отдавна са станали неудобни за демократичните проевропейски партии. Те вероятно ги смятат за ненужна националистическа провокация, а не за дълг към историческата памет. Страхувам се, че те ще настояват и за смяна на имената на българските клубове в Македония и така за пореден път ще предадат българската история. И ще продължават да освобождават терена за копейкиновците, путинофилите и тоталитаристите.

5.02.2023

 

           
списание Диалог