КОМЕНТАР / COMMENTAREN
     

КОМЕНТАРИ
COMMENTAREN

ИНТЕРВЮТА
INTERVIEWS

ОБЩЕСТВО
MAATSCHAPPIJ

ИСТОРИЯ
GESCHIEDENIS

КУЛТУРА
CULTUUR

ПЪТЕПИСИ
REISVERHALEN

СМЕХУРКО
HUMOR


 

ДС прави избори

Борислав Скочев

През 1945 г. изборите за Народно събрание, насрочени за август, се отлагат заради терора над опозицията и изискването от САЩ и Великобритания те да са демократични. Сталин решава, че това е несъществена отстъпка, която няма да попречи на изграждането на съветската система в България. На 18 ноември 1945 г. изборите са проведени и въпреки бойкота на опозицията, ОФ печели 88,18 % от гласовете.

ДС прави избори.

Западните съюзници не признават изборите за свободни. Въпреки натиска на Вишински - пратеника на Сталин, Никола Петков и Коста Лулчев не се съгласяват да влязат в новото правителство и настояват за нови избори, заради което плащат най-високата възможна цена.

На 8 септември 1946 г. се провежда референдумът за монархия или за народна република. От свидетелства знам, че хората масово са гласували за монархия, но резултатът е почти 100% за република.

ДС прави избори.

През октомври 1946 г. изборите за Велико народно събрание се провеждат при невероятен, жесток, безогледен терор върху опозицията и въпреки това тя печели една трета от гласовете, като в София на много места тя побеждава ОФ, а социалдемократът д-р Атанас Москов побеждава самия вожд Георги Димитров. Само че много от избраните са касирани, а не след дълго се озовават в концлагер.

ДС прави избори.

На 15 май 1949 г. се провеждат последните избори, които не са фиктивни – изборите за народни съвети. На 9 май 1949 г. е издадена министерска Заповед № 287-II за незабавно превантивно изпращане в концлагер - преди изборите - на вражеските елементи. Провежда се масова акция на арести и заедно с въдворените в концлагери студенти в началото на годината и онези, които не плакали за смъртта на Георги Димитров, броят на въдворените хора през тази година е най-голям за целия комунистически период – близо 4500 души.

ДС прави избори.

През 80-те години се проведоха няколко избора, като в последния, доколкото си спомням, можеше да се избира между двама или трима кандидата… издигнати от властта. Безнадеждно, но упорито слагахме скъсани, надраскани или надписани с нецензурни думи бюлетини. От членове на избирателната секция знам, че увредените бюлетини са били над две трети, а в пликовете имало дори тоалетна хартия. Но! Резултатът винаги беше 100% валидни бюлетини и 99,9% за правилния кандидат.

ДС прави избори.

Сега е друго. Сега изборите се печелят с невалидни бюлетини.

ДС прави избори.

След изборите през 2013 г., опорочени от Костинбродската афера с "фалшивите бюлетини" и "бусовете с двойни дъна" (за която тогавашният прокурор Цацаров не само не беше разследван, но и потърпевшият Бойко Борисов се съюзи с него и му даде възможност да "избере" Гешев за нов главен прокурор и за своя гаранция), сега имаме нов рационализаторски етап – "хакнатите принтери". (Хакнатите пръскачки бяха предварителен тест за остатъците от здрав разум.)

ДанС прави избори.

Да не говорим, че самата ДС участва с агенти в почти всички листи и дори с децата на най-висшето ченгесарско ръководство. Гарантиран отвсякъде успех за феодална България! Бетон.

29 октомври 2023

 

           
списание Диалог