КУЛТУРА / CULTUUR
     

КОМЕНТАРИ
COMMENTAREN

ИНТЕРВЮТА
INTERVIEWS

ОБЩЕСТВО
MAATSCHAPPIJ

ИСТОРИЯ
GESCHIEDENIS

КУЛТУРА
CULTUUR

ПЪТЕПИСИ
REISVERHALEN

СМЕХУРКО
HUMOR


 

 

Рок-легендата Васко Кръпката в Киев

От нашия кореспондент в Киев Соня Димитрова-Мартинюк


снимка Юрий Косев

На Баба Марта в Киев на прочутия Стъклен мост, който устоя на руския ракетен удар на 10 октомври миналата година, прозвучаха песните на рок-легендата Васко Кръпката.

Въпреки мразовитото време и сирените за въздушна опасност сутринта, концертът започна точно в 14 часа, както бе обявено от предния ден.

Певецът изпълни няколко от големите си хитове, сред които и песента «Нека бъде светлина», която посвети на Украйна и нейната битка за свобода.

Мини-концертът очаквано премина в сърдечно общуване със зрителите, сред които имаше много българи, живеещи в Киев.

По случай Баба Марта, Васко Кръпката подари мартеници на слушателите си.

На въпросите на украинската телевизия дали не се е страхувал да дойде в Украйна и за мотивите на постъпката му, певецът отговори:

"Тази война я приемам много лично, защото това е война на ценности. Ние в България, една част от българите, отдавна сме забравили за болшевизма, въпреки че той има голямо влияние в България. Идвам, за да покажа нашата солидарност, защото според мен нашата държава не помага достатъчно на Украйна. За сметка на това обаче много хора, много българи помагат и подкрепят Украйна по най-различен начин. Нека да напомня, че Манол Пейков от Пловдив събра над половин милион евро и купи генератори за Украйна. А има и много други като него. Затова искам да се знае, че ние българите, мислещите хора в България, подкрепяме Украйна".

1 март 2023

 

 

           
списание Диалог