КОМЕНТАР / COMMENTAREN
     

КОМЕНТАРИ
COMMENTAREN

ИНТЕРВЮТА
INTERVIEWS

ОБЩЕСТВО
MAATSCHAPPIJ

ИСТОРИЯ
GESCHIEDENIS

КУЛТУРА
CULTUUR

ПЪТЕПИСИ
REISVERHALEN

СМЕХУРКО
HUMOR


 

Още едно убийство на паметта и съвестта

Борислав Скочев

 

Кагебистът в Кремъл знае и следва един прост ефикасен принцип: “Няма човек – няма проблем”. Сталин не бил го казвал, фразата се появява в “Децата на Арбат”. Но и комунистите, и нацистите го практикуваха не само за физическото убийство, а и за паметта – от снимките, картините и филмите изчезваха изпадналите в немилост и екзекутираните бивши другари на Ленин, Сталин и Хитлер, а имената на милионите техни жертви бяха забранен и опасен спомен.

Вярваме, че няма незаменими хора и историята следва хода си независимо от действащите лица. Обаче не е така - и новият руски тоталитаризъм добре го знае. Убиха легитимния и признат от света чеченски президент и умерен светски човек Аслан Масхадов, на негово място останаха религиозни фанатици и терористи - и Чечения беше с облекчение изоставена и забравена. Убиха Анна Политковская - и въпреки че в Русия никога не липсват крайно смели и честни журналисти, тя щеше като никой друг да осветли и войната в Грузия, и войната в Украйна, както го направи с войната в Чечения. Литвиненко, Естемирова, Немцов, Юшенков, Магнитски, Джемал, Расторгуев, Радченко… - всяко от десетките убийства на журналисти, правозащитници и опозиционни политици променяше Русия към по-лошо и по-лошо.

Вчера руският Върховен съд взе решение за закриване на организацията “Мемориал”. Заради неправилен прочит на съветската история, “създаване на лъжлив образ на СССР като терористична държава”, “критични нападки към органите на държавната власт”.

“Мемориал” е създаден през 1987 г., когато избухва общественото желание да се научи цялата истина за комунистическите репресии и държавата да се освободи от тъмната власт на КГБ. В организацията влизат едни от най-известните съветски дисиденти и интелектуалци. “Мемориал” извършваше огромна историческа изследователска и просветителска дейност, събираше имената на жертвите, почиташе паметта им. Учил съм се от изследванията им на системата на ГУЛАГ, по своята задълбоченост те нямат аналог в бившите социалистически страни. По-късно, по време на първата и втората чеченски войни, организацията разшири дейността си със защита на човешките права, събираше и публикуваше информация за войната, жертвите, военните престъпления. Членове на организацията бяха заплашвани, отвличани, осъдени, убити…

Преследването на организацията започна с връщането на власт на КГБ в началото на 2000-те години с избора на Владимир Путин и приключи вчера със закриването на “Мемориал” (въпреки че ще има обжалване). КГБ постигна още една победа над паметта и съвестта и уби още веднъж своите жертви.

---

Русофилите днес имат възможност да докажат на практика своята любов към Русия, към руския народ и към изстраданото руско минало. Те трябва да настояват пред президента Радев да даде гражданство на преследваните заради своята работа за възкресяване на паметта за милионите руснаци жертви на болшевиките. Както преди столетие дадохме убежище, дом и пенсии на руснаците, бягащи от червения болшевишки терор. Те, но и ние, които знаем какво донесе на България руският комунистически тоталитаризъм, трябва да настояваме България да даде убежище - с предимство пред всички останали бежанци - на членовете на "Мемориал" и възможност, подкрепа и финансиране "Мемориал" да продължи своята работа. Алинея 2 на чл. 27 от българската конституция гласи: "Република България дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи". Така България би възкресила собствената си традиция на човечност, би протегнала ръка на другата, човешката, хуманната, изстрадалата Русия, не тази на кагебистите и олигарсите, би спечелила от приемането на хора с огромен опит в съхраняването на историческата памет и защитата на човешките права и свободи.

29 декември 2021

 

 

           
списание Диалог