КОМЕНТАР / COMMENTAREN
     

КОМЕНТАРИ
COMMENTAREN

ИНТЕРВЮТА
INTERVIEWS

ОБЩЕСТВО
MAATSCHAPPIJ

ИСТОРИЯ
GESCHIEDENIS

КУЛТУРА
CULTUUR

ПЪТЕПИСИ
REISVERHALEN

СМЕХУРКО
HUMOR


 

За достойно и почтено честване на Освобождението

Борислав Скочев

На 9 юни 2017 президентът Радев обяви, че ще покани руския президент Путин за честванията на 140-годишнината от Освобождението на България. Тази покана е необмислена, освен ако не е умишлено провокативна.

Първо, по своята професионална биография и настояща дейност Владимир Путин е представител не на освободителката от 1878, а на поробителката от 1944.

Второ, в очите на близките съседи на Русия, чиито територии бяха заграбени, и на онези руснаци, които се борят за граждански и политически свободи и са съдебно преследвани или застрелвани на улицата, поканата към Владимир Путин е лош знак за уважението на България към свободата и независимостта.

Трето, след разпада на Руската империя Русия не е единственият исторически и морален наследник на победата в Руско-турската война. В боевете за освобождението на България загиват и украински, беларуски, финландски и румънски воини.

Ето защо, ако искрено и без задни политически мисли искаме да отдадем почит на падналите за българската свобода, би трябвало наред и равностойно с руския президент да бъдат поканени и държавните глави на Украйна, Беларус, Финландия и Румъния.

С поканата единствено на Владимир Путин честванията за 140-годишнината от Освобождението на България се превръщат в елемент на хибридната пропаганда, вместо да отдават искрена почит и да възпитават истинско уважение към свободата и независимостта.

10.06.2017

 

 

           
списание Диалог